top of page
Group hug 2.jpg

DU ÄR INTE ENSAM

Har du en förälder med demenssjukdom och känner dig ensam i din situation? Då har du hamnat rätt.

 

Här kan du bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika demenssjukdomarna. Kunskap är nyckeln till att förstå det som händer din förälder.

Många går igenom samma sak

När du läser intervjuerna med unga anhöriga på den här sajten kommer du att inse att du faktiskt inte är så ensam som du kanske tror. I själva verket finns det tusentals tonåringar och unga vuxna som går igenom precis samma sak som du – som inte alltid får rätt hjälp, lätt blir missförstådda av omgivningen och som kanske mår ganska dåligt.

Tips från andra unga anhöriga

Att vara ung och anhörig till någon som har alzheimer eller någon annan typ av demenssjukdom innebär påfrestningar i vardagen som många utomstående inte riktigt förstår, så förmodligen kommer du att känna igen dig i några av bokens berättelser. Andra unga anhöriga, som varit där du är nu, ger värdefulla tips.

 

Hitta rätt i vården

Många unga anhöriga vittnar om hur svårt de tycker det är att hitta rätt inom vården och omsorgen. Den här boken hjälper dig förhoppningsvis en bit på vägen. Missa inte heller fliken där en expertpanel svarar på några vanliga frågor som kan dyka upp. Om du själv har frågor, skicka in dem till oss så ska vi försöka svara.

Boken Unga anhöriga berättar

Det finns nu också en bok utgiven av Svenskt Demenscentrum, där en stor del av innehållet på den här sajten finns med. Om du i lugn och ro vill läsa intervjuer, fakta och tips som tryckt bok eller e-bok, kan du ladda ned den utan kostnad eller beställa tryckt exemplar här.

WEBB_Susanne-Axelsson-Foto-Yanan-Li.jpg

OM UNGANHÖRIG.SE

Unganhörig.se startades år 2006 av då tjugoåriga Susanne Axelsson. Redan som femtonåring märkte hon att hennes mamma blev allt mer förändrad och lite senare fick mamman diagnosen Alzheimers sjukdom. Susanne upplevde att hon inte fick något stöd och startade därför hemsidan för att andra inte skulle behöva känna sig lika ensamma som hon gjort. När så Susannes mamma gick bort 2012 bestämde sig Susanne för att lämna över Unganhörig.se till Svenskt Demenscentrum.

Foto: Yanan Li, Svenskt Demenscentrum

bottom of page