Nyheter

Omstritt läkemedel mot alzheimer snabbgodkänt i USA

Det handlar om preparatet aducanumab som i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom ska kunna ta bort inlagringar av skadliga proteinansamlingar i hjärnan. Medlet kommer att ges via dropp en gång i månaden till alzheimerpatienter i USA.

 

Resultaten i kliniska försök har inte varit entydigt positiva och fler tester som bevisar fördelarna måste genomföras av Biogen, företaget som tagit fram läkemedlet som nu marknadsförs under namnet Aduhelm. Annars kommer läkemedlet att dras tillbaka, skriver FDA (Food & Drug Administration).

 

Här skriver FDA om beslutet.

8 juni, 2021

Nyhet från Lunds universitet: Alzheimers sjukdom kan förutspås

En forskargrupp vid Lunds universitet har med 90 procents träffsäkerhet visat att ett blodprov kombinerat med ett enkelt minnestest kan förutspå om någon kommer att få Alzheimers sjukdom inom 4 år. Studien publicerades igår i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

 

Att ställa korrekt diagnos blir ännu viktigare när sjukdomsbromsande läkemedel förhoppningsvis snart blir tillgängliga, menar forskarna.

 

De nya fynden är också viktiga då de gör det möjligt att rekrytera personer till läkemedelsprövningar redan i ett tidigt skede av sjukdomen, ett skede då nya läkemedel har en bättre chans att bromsa sjukdomsutvecklingen.

 

Läs mer här.

25 maj, 2021

Carolina och Erik i Malou efter tio

Idag medverkade Carolina och Erik i Malou efter tio och berättade om hur det var att växa upp med en alzheimersjuk mamma. Erik var bara 15 år och blev den som hade huvudansvaret för sin mamma i hemmet.

Här kan ni se inslaget i TV4. Läs också syskonens berättelser under fliken Unga anhöriga berättar.

14 april, 2021

Carro och Erik.jpg
Nu är den här, den första intervjuboken
för och med unga anhöriga

I den nya intervjuboken ”Unga anhöriga berättar” beskriver några ungdomar situationen de hamnat i och ger tips till andra unga anhöriga. Boken tar också upp vanliga frågor som anhöriga kan ha och tipsar om det stöd som de själva och deras förälder kan få.

Röster om boken

"En så viktig bok för så många! Jag önskar att den hade funnits när mamma blev sjuk."
Hanna, sjuksköterska och f.d. ung anhörig

"Boken fyller ett tomrum och borde läsas av alla unga anhöriga!"
Anna, barnpsykolog och f.d. ung anhörig

Beställ boken här eller ladda ned den som pdf utan kostnad.

11 april, 2021

Framsidan-Unga-anhöriga-berättar.jpg
Världens första digitala minnesmottagning

Nu har världens första digitala minnesmottagning blivit verklighet. Utan att behöva vända sig till vården kan privatpersoner via appen Minnesmottagningen.se göra ett minnestest i lugn och ro i hemmet och därefter få en första bedömning av sina kognitiva funktioner. Tekniken har tagits fram av Geras Solutions i samarbete med Karolinska Institutet och Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset. En forskningsstudie som nu publiceras i ”The Journal of Prevention of Alzheimers Disease” visar på stor träffsäkerhet.

 

Den digitala minnesmottagningen kommer att kunna användas inom vården som ett komplement till de läkarledda manuella utredningarna, vilket innebär tidsbesparingar och bättre bedömningsunderlag. Pilotprojekt har dragits igång inom flera regioner i landet. Läs pressmeddelandet här.

8 mars, 2021

Screen 1.png
Screen 2.png
Ny upptäckt inger hopp

Ytterligare en pusselbit har lagts av forskare på Karolinska Institutet som hittat den exakta platsen i hjärnan där det skadliga proteinet bildas i en hjärna med alzheimer. Nu återstår att ta fram ett läkemedel riktat mot just den här punkten i hjärnan. I tv-inslaget här berättar KI-forskaren Michael Axenhus om sina fynd. 

5 feb, 2021

Foto: Karolinska Institutet

Michael Axenhus

Ny bok: Glöm allt men inte mig

Skådespelerskan och manusförfattaren Philomène Grandin har skrivit en en bok om sin pappa Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan. Det är en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra. 

8 feb, 2021

Foto: privat

Bensons sjukdom – en ovanlig demenssjukdom som drabbar yngre

I januarinumret av Läkartidningen finns en artikel om sjukdomen posterior kortikal atrofi, också kallad Bensons sjukdom. Det utmärkande är att den påverkar synen och uppskattas stå för minst 13 procent av alla som får diagnosen Alzheimers sjukdom med tidig debut. 

Läs artikeln i Läkartidningen här.

21 jan, 2021

Positivt resultat från läkemedelsförsök

Försök i fas 2 visar att antikroppen Donanemab är kopplad till en långsammare försämring av kognitiva funktioner hos personer med Alzheimers sjukdom. En större studie av antikroppen är nästa steg. Om amerikansk FDA godkänner medlet blir detta det första alzheimerläkemedlet på 20 år.

Läs pressmeddelandet från Eli Lilly här.

11 jan, 2021

microscope-3184432_1920.jpg
Ny bok för unga anhöriga

En guide riktad till ungdomar och unga vuxna kommer snart ut på Svenskt Demenscentrum. Boken kan laddas ned utan kostnad eller beställas i tryckt form mot en mindre avgift. Beställ ditt exemplar här.

10 jan, 2021